Relatiegeschenken

Ken je iemand die onlangs een promotie heeft gekregen? Of misschien zou je graag een nieuwe klant willen impressioneren met een leuk cadeau. Of is het die ene werknemer, die al jarenlang elke dag het beste van zichzelf geeft en dat met een glimlach, die je in de bloemetjes wilt leggen. Heeft iemand een promotie verdient en wil je dat op de gepaste manier bekendmaken? Wat de gelegenheid ook is, het juiste relatiegeschenk kiezen is een belangrijke keuze wanneer je een bepaald doel wenst te bereiken.

Business gerelateerde geschenk protocollen

Vooraleer je een relatiegeschenk aankoopt, is het goed om te bekijken of er bepaalde richtlijnen zijn die jouw bedrijf of dat van de ontvanger hanteert. Heel wat bedrijven of sectoren hebben strikte regels wat het geven of het accepteren van relatiegeschenken betreft.

Hoe beslis je wat het beste relatiegeschenk is?

Hou eerst in rekening wat je relatie tegenover je klanten, werknemer, collega, … is. Een relatiegeschenk kopen voor iemand die net een promotie heeft gekregen is een heel ander verhaal dan een cadeau kopen voor iemand die al 10 jaar binnen het bedrijf werkt of voor een klant. Een relatiegeschenk voor een klant die te duur is kan dan weer overkomen als een vorm van omkoperij, een signaal dat je als bedrijf niet wenst uit te sturen. Een ander aspect die je in het achterhoofd dient te houden is hoe persoonlijk jouw geschenk mag zijn. Het laatste wat je wilt is dat mensen zich vragen gaan stellen wanneer je een cadeautje koopt voor je management assistant.